2013. június 3., hétfő

A rajz nyelvi elemei

A rajz nyelvi elemei: a pont, a vonal és a folt.



Kedves rajziskola látogató!
Az előző bejegyzésből már megsejthetted, hogy ez alkalommal elkezdünk rajzolni. Ha sikerült beszerezned legalább egy B-s ceruzát akkor keresd elő gyorsan, mert a mai alkalommal a tettek mezejére lépünk! Rajzolgatás közben pedig megtanuljuk hogyan lehet használni a rajz legegyszerűbb nyelvi elemét, a pontot és akarva akaratlan lassacskán kinövünk a "pálcikaember korszak"-ból.

A pont


Azt hiszem, hogy nem lesz nehéz dolgunk ezen az órán, hiszen a pontot már a pálcikaembert rajzoló korunkból ismerjük (ugy-e mindenkinek ismerős a "pont, pont, vesszőcske..."), azonban azt már kevesebben tudják, hogy kizárólag pontok használatával akár egy komplex művészi alkotást is létrehozhatunk.



A pont olyan alapegysége a rajznak mint a tégla az épületnek vagy a sejt az élőlényeknek. Pontokból épül fel egy vonal, vagy egy folt és ezek összességéből kialakul a műalkotás. Ez szépen látszik az alábbi rajzon:

Különböző sűrűségű de azonos méretű pontokból rajzolt vonalak

Egy vonal vagy folt milyenségét befolyásolja az, hogy az őt felépítő pontok milyen sűrűségben helyezkednek el egymáshoz képest, de az is, hogy az egyes pontok milyen méretűek.

Sűrűség
Ha sűrűbbek a pontok, akkor a vonalunk, foltunk sötét színű lesz, ha gyérebbek akkor szép világos szürke foltokat hoznak létre. 


A pontok méret és sűrűség váltakozásával optikai
térhatást alakíthatunk ki
Méret
Ha a rajzunkon ugyanolyan erősségű (fenti esetben erős fekete) és sűrűségű de különbőző méretű pontok vannak, akkor a rajznak az a része, amely nagy méretű pontokból áll sokkal közelebbinek fog tűnni, míg a kisebb méretű ponok távolság  érzetét keltik (fenti rajz, bekarikázott pontcsoportok).

Egy pont mérete mindig viszonyítás kérdése: az A és B jelzésű virágok közepén elhelyezkedő pontok azonos méretűek (számítógéppel készült a rajz, úgyhogy higgyétel el nekem, hogy egyformák!:) ). Az A esetben a középső pontnál kisebb pontok alkotják a szirmokat, míg B esetben annál jóval nagyobbak. Ez a méretkülönbség okozza azt az optikai csalódást, hogy az A virág közepe sokkal nagyobbnak tűnik, mint a B virág közepét alkotó pont. 

Ha figyelmesen olvastad az előző néhány sort akkor már meg van a tudásod ahhoz, hogy csakis pontokat használva megrajzold az első rajzodat. Modellnek egy egyszerű kavicsot választottam, amely egyszerű formájú. Gyönyörű sötét és világosabb szürke részek váltakoznak rajta.

SZIGORÚ INTELMEK A KAVICSRAJZHOZ:
(ha ezeket betartod, megóvod magad attól, hogy egyes, nehezebben 
megrajzolható részeket a pontról szerzett tudásod róvására
elmismásolj)

1. Rajzold le a kavicsot úgy, hogy NE rajzolj közben egyetlen vonalat sem!
2. A világos szürke részeket is pontokkal rajzold és NE hagyd az illető részeken a papírt fehéren!
3. Ne használj a világos szürke részekhez világosabb szürke ceruzát
4. A különböző világosságú szürkéket a pontsűrűség változtatásásval alakítsd ki!

Ehhez a rajzhoz használhatsz A5-ös méretű (kisméretű iskolai füzet méret) papírt vagy A4-es méretűt (nagyméretű iskolai füzet méret). Ha ennél nagyobbra rajzolsz idő előtt elmehet a kedved a rajzolástól: nagyobb kavics, több pont...


Rajzolás közben használd okosan a pontsűrűséget és a pontméretet!

Egy darabig el fog tartani a pontozgatás, de amikor kész leszel a rajzzal bizosan fogod tudni, hogy a pálcikaember korszakból kavicsrajzolás közben lassan kisétáltál.

Kavics, a modellünk

Ne siesd el a rajzot, mert minél több pontból épül fel a kavicsod, annál részletesebb lesz!

Ha már elfáradtál a rajzolásban, pihenésképpen az alábbiakban arról írok, hogy a pontokból álló képalkotás hogyan lépett be a művészettörténetbe és milyen jelentősége van a mindennapi életben.

Az 1800-as évek közepén olyan festők, mint Georges Seurat, vagy Paul Signac apró színes pontokból éítették fel festményeiket, ezért pointilistáknak nevezték őket. A pointilizmus első főműve a Vasárnap délután a Grand Jatte szigetén (1885) című festmény, amely Seurat első pointilista stílusú festménye.

G. Seurat, Vasárnap délután a Grand Jatte szigetén
A pointilizmus alapelvét, a pontokon alapuló képmegjelenítést használják az újságokban közölt képek nyomtatásakor, de a televízióban vagy a számítógép monitorán megjelenő képek is apró pontokból (pixelekből) állnak össze.

Nagyjából ennyit kell tudnia a pontról egy művészetkedvelőnek.

Jó munkát és türelmet kívánok a kavicsrajzoláshoz, hamarosan saját, pontokkal rajzolt kapvicsokkal jelentkezem, amelyek segítségével a pontról szerzett ismereteinket a gyakorlatban is letesztelhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.